Gammalt & Nytt – Nr 3 2021

Noterat

Årsmötet den 15 juni ute vid jordbruksmuseet på Sundby Gård blev lyckat. 45 deltagare kom. Ann-Marie Högberg valdes till ordförande för årsmötet. Efter avslutat möte besöktes Sundby Gårds Café för intagande av kaffe eller te med goda wienerbröd och god kaka. Vädret denna dag var soligt med lite blåst och medlemmarna var på bästa humör.

Jag hoppas att alla har fått njuta av den varma och soliga sommaren. Nu ser vi fram emot hösten, och hoppas kunna ordna intressanta program för våra medlemmar. Värt att nämna är att vi har fått några nya medlemmar som under sommaren hjälpt till med värdskapet ute på vårt museum och vårt torp på Sundby Gård. Mycket uppskattat!

Hör av dig om du också är intresserad av att hjälpa till som värd!


Vi ses och hörs till hösten!
Hälsar ordf. Tommy Hedén

Snättringe Sportklubb 1931 – 2021
– En glad 90-åring –

Bertil Gelius
Det bästa sättet att få en bild av 90-åringen Snättringe SK Orientering är att besöka Källbrinks IP och klubbstugan med dess omgivningar en torsdagskväll. Kanske en höstkväll med lite ruggigt väder eller en vårkväll med koltrastens ljuva stämma från en grantopp.

Det myllrar av små och stora orienterare runt om i skogen. I skymningen tänds pannlamporna. Varje torsdag året runt ses Snättringe SK:s medlemmar i skogen vid Källbrinks IP för gemensam träning. De yngsta är sex år, de äldsta 70.

Image

– Det är speciellt när man kan träna tillsammans oavsett ålder som i orientering, det skapar en härlig gemenskap och klubbkänsla när barnen kan träna med de som är äldre, säger Nadja Dahlström, ordförande.

– Det är en ganska svår sport, men att börja när man är 16 år är ändå väldigt enkelt, då vi har individanpassade träningar, säger Nadja Dahlström och fortsätter:

– Barnen och ungdomarna kommer till träningarna med olika mål, därför är det otroligt viktigt för oss att anpassa vår verksamhet efter det. En del tränar för att nå bra resultat på tävlingar, andra kommer för att motionera, men de flesta är där för att träffa och ha kul med sina kompisar. I slutändan är det viktigt att våra träningar är lustfyllda för alla. 

I våras fick klubben utmärkelsen som Årets barn- och ungdomsklubb av RF-Sisu, det gäller alltså inte bara idrottsföreningar, utan totalt 2.700 föreningar i Stockholm. Motiveringen löd:

Föreningen har anpassat och lyft in barn, unga och vårdnadshavare som tillsammans skapar en samhörighet. När barnen har träningar får vårdnadshavare chansen att prova orientering. De unga ledarna är både aktiva som orienterare och ledare. Medlemsavgiften är låg och då ingår alla tävlingar och utrustning, vilket gör att fler kan vara med. Föreningen sticker ut eftersom fler kan vara med oavsett ålder eller ekonomiska förutsättningar. Årets barn och ungdomsförening är Snättringe SK Orientering från Huddinge, som även belönas med 10.000 kronor till barn och ungdomsverksamheten.
——————————
Men för att ta det hela från början. I villakvarteren intill Snättringe gård och ner mot Långsjöns sydöstra spets växte Snättringe Sportklubb fram i början av 30-talet. Stadgar antogs den 22 februari 1931. Det var ungdomar som stod i förgrunden redan då. Samlingspunkterna var festplatsen i samhället, bandyplanen på Långsjöns is och ”Nybergs gärde” i korsningen av Snättringe- och Frösövägen. Gärdet var inte så stort, plats fanns för hopp och kast samt två fotbollsmål. Löpning avgjordes på Frösövägen där aktuella sträckor mättes upp. Under ljusa vårkvällar tränade man friidrott
eller spelade fotboll. Under vintermånaderna samlades ungdomarna på Långsjöns is.

Image

Andra samlingsplatser har varit klubbtorpen. 1950 lyckades föreningen förvärva torpet ”Sågstugan” vid Flemingsberg. Stugan var i dåligt  skick och blev inte invigningsklar förrän sommaren 1952. Där byggdes också
en bastu och där arrangerades åtskilliga klubbtävlingar och på söndagarna träffades man familjevis och bara umgicks.

Bandyplanen på Snättringe bollplan, numera Kallkärrets IP, blev klar i början av 50-talet. Då skedde en stor förändring för bandyns vidkommande. Klubben hade i många år tvingats spela nästan samtliga matcher på bortaplan. Ännu bättre blev det då gymnastikbyggnaden blev klar. Då fick klubben tillgång klubblokal, kansli, förråd rejäla  omklädningsmöjligheter och bastu. 

Image

Hösten 1968, då Sågstugan låg i vägen för utbyggnaden av Flemingsberg/Visättra fick klubben disponera torpet Charlottendal vid Mörtsjön. Det passade orienterarna perfekt som fick tillgång till bland  Stockholmsområdets bästa och svåraste orienteringsmarker. 

Image

Numera har  klubben egen klubbstuga vid Källbrinks idrottsplats. Den  byggdes under åren 1989 – 1990 och den används flitigt hela året. Pengar har under alla tider behövts för verksamheten, även om inte kraven var så stora i början. Klubben har varit duktig att hitta möjligheter att skrapa ihop medel. I början hyrdes dansbanan på Snättringe festplats. Det var dans tre gånger i veckan, onsdag, lördag och söndag. Klubben svarade för att allt klaffade,  vilket medförde arbete och ansvar. Klubbens damsektion svarade för medparten av arbetsinsatserna. Det största arrangemanget ägde rum hösten 1952 då den mest populära artisten vid den tiden, nämligen Gösta ”Snoddas” Nordgren stod för underhållningen. Trots ganska kyligt och regnigt hade cirka 700 personer samlats och nettot blev 1.000 kronor. 

Under många år var klubbens julgransförsäljningar inkomstbringande. Klubben sålde bl.a. vid Kallkärrets IP och Stuvsta Rör. Det var mycket arbete med hanteringen av granar. Försäljningen av granar i  veckorna tärde hårt på klubbens veteraner. 

De två bärande idrotterna under åren har varit bandy och orientering. 

Image

Bandyn har i sin verksamhet beskrivit lite berg- och dalbana. På 30-talet då klubben inte hade någon egen plan uteblev också de riktiga framgångarna. Man spelade dock med ett frejdigt humör och medföljande supportrar till laget fick ofta full valuta. Under krigsåren och då främst 1944, låg praktiskt all verksamhet nere som det gjorde i de flesta föreningar. Inte på grund av  sviktande idrottsintresse utan omfattande militärinkallelser. Efter kriget då föreningen var i stort sett vilande gjordes stora insatser med bland annat en del nya entusiastiska ledare. 

Från 1950 finns bl. a ett minne då Åssidens IF från Drammen, spelade mot Snättringe på Långsjön. Flaggor vajade i samhället och man hade monterat upp högtalare och presenterade de båda lagen. Grammofonmusik tonade ut i högtalarna. Det var sol och feststämning rådde. 

Image

I och med att bandyplanen vid Kallkärret blev klar ökade också intresset och planen var också utrustad med strålkastare varför möjlighet fanns att träna och spela matcher på kvällstid. 

Under 70-talet och början av 80-talet har bandyn en bra period och spelar tidvis med framgång i division tre. I slutet av 80-talet drabbas bandyn av flera klubbyten, ekonomin var inte lika stark och vid årsmötet godkänns en motion från bandysektionen att lägga ned sektionen. Efter det består klubben endast av sektion, orienteringen.

Image

Det är värt att nämna att klubben under många år och med skiftande åldrar har haft duktiga redaktörer i våra tidningar Snättringebladet och från 70-talet Snättringeskubbaren. Den senare blev snarast kultförklarad då en grupp  ungdomar bedrev en högkvalitativ produktion som spände över mer än tre decennier, självklart med  kiftande redaktörer och skribenter. Tidningarna innebär nu intressant läsning för många perioder av orienteringens utveckling. Alla årgångar finns nu deponerade i kommunens arkiv. 

Orientering i klubbens regi har bedrivits sedan 30-talet och är nu som vi  inledningsvis beskrivet omfattande framför allt på ungdomssidan. Men klubben har sedan 1952 varje år deltagit i den stora 10Mila budkavlen,  numera med såväl herr- som damlag. Den är för orienterarna den stora  generalmönstringen med både natt- som dagsträckor för herrarna. Tio  sträckor för herrar. Och fem dagsträckor för damer. Bästa placering är en tredjeplats 1970 för herrlaget.

Image

Klubben är också en flitig tävlingsarrangör. Varje år sedan 50-talet har  klubben arrangerat tävlingar, allt från klubbtävlingar, distriktstävlingar och nationella tävlingar. 1975 arrangerade klubben tillsammans med ett tiotal andra klubbar i stockholmsdistriktet 5-dagars med cirka 9 000 deltagare. Vår del av arrangemanget gick av stapeln som etapp ett, tillsammans med grannklubbarna Tullinge och Tumba vid Källtorps gärde söder om Kvarnsjön.

Klubben är också medarrangör för ett såväl elit- som breddarrangemang kallat 25manna där man ska visa bredd och spets med ungdomar, seniorer och äldre såväl damer som herrar i laget. Ett stort arrangemang där vi som  medarrangör deltar varje år, men har huvudansvaret vart 5:e år. Detta arrangemang samlar drygt 10.000 deltagare och förberedelserna och antalet funktionärer är i paritet med detta. Såväl arrangemangen 2020 som 2021 är, som det mesta annat i idrottsväg, inställda eller flyttade.

I många år har klubben varit känd mest som en framgångsrik barn- och ungdomsklubb och en flitig arrangörsklubb att lita på. Men de senaste åren framstår klubben som alltmer möjlig framgångsrik även som elitklubb.

Det har skett genom stora framgångar för såväl klubbens egna förmågor och också genom att löpare numera väljer att komma till oss, då man ser en  klubb med utvecklingspotential. Det ger också tillfredsställelse att få bra och kvalificerade tränings- och tävlingsmöjligheter.

Image

Vid årsskiftet 2020/2021 hade Snättringe SK 585 medlemmar varav 252 kvinnor och 333 män. Antalet medlemmar under 25 år var 146 flickor och 190 pojkar, dvs totalt 336. Störst åldersgrupp är 10-åringarna.

Klubben har deponerat sitt, numera ordnade och fylliga arkiv i kommunens lokaler. Det är klart glädjande att ta del av klubbens förändringar och tillväxt under de 90 åren, och också med förtröstan se framtiden an för en pigg nittioåring.

Image